Je hoeft geen ondernemer te zijn, om ondernemend te zijn!

Bijgewerkt: jan 31

Je hoeft geen ondernemer te zijn om ondernemend te zijn.


“Huh Floor, wat zeg je nou?”


Ja echt, dit hoeft dus helemaal niet zo te zijn. Ik merkte dit tijdens mijn lessen bij het keuzedeel ondernemen op school. De meeste studenten die zich voor dit keuzedeel hadden opgegeven dachten dat ze gingen leren hoe ze een eigen bedrijf op moesten zetten. Maar ondernemen draait helemaal niet alleen om ‘je eigen bedrijf hebben’, het gaat om veel meer dan dat.


Wanneer je van je hobby je werk wilt maken, is er meer nodig dan het alleen maar leuk vinden om te doen.


“Maar wat betekend ondernemend zijn dan precies?”

Ondernemend zijn betekent dat je tot actie bereid bent. Je blijft niet stil zitten als er iets moet gebeuren, maar gaat meteen aan de slag.


Je ziet het misschien ook wel in vacature teksten voorbij komen als gevraagde eigenschap. Dat betekend dat ze opzoek zijn naar iemand die weet van aanpakken en ook durft aan te pakken. Er wordt van je verwacht dat je verantwoordelijkheid neemt voor dingen die moeten gebeuren. Iemand die ondernemend is die wacht niet af totdat er opdracht aan hen wordt gegeven, maar neemt zelf initiatief om zaken in gang te zetten.


Ondernemend zijn is een karakter trek, daarom spreken we ook over ‘ondernemende types.’


“Oke, maar wat voor competenties komen er daarbij kijken?”

 • Initiatiefrijk: Handelen als ze zien dat er iets moet gebeuren, niet af wachten.

 • Durven: Avontuurlijk, omgaan met risico’s.

 • Besluitvaardig: Snel beslissingen nemen.

 • Verantwoordelijk: Zien waar het beter kan, of waar andere behoefte aan hebben.

 • Innovatief: Kansen zien, op een nieuwe manier.

 • Onafhankelijk: Eigen plan trekken en daarnaar handelen.

 • Resultaatgericht: Doelgericht te werk gaan.


“Maar als je zegt dat je geen ondernemer hoeft te zijn, om ondernemend te zijn. Welke beroepen sluiten dan aan bij deze competenties?”


 • Zelfstandig ondernemer, want ja het heet niet voor niets een ondernemer. Wie eigen baas is moet per definitie ondernemend zijn. Als je achterover leunt, dat brengt nou eenmaal geen geld in het laatje.

 • Alle beroepen waarbij er verwacht wordt om leiding te geven of het voortouw te nemen. Denk aan manager, projectleider of accountmanager.

 • Beroepen waarin je veel verantwoordelijkheid krijgt om gelijk te handelen. Denk aan verpleegkundige of politieagent

 • Eigenlijk ook alle beroepen waarbij je een ‘regelneef’ bent. Dus beroepen waarbij je als een spin in het web bent, denk aan directiesecretaresse of producer.


Genoeg inspiratie toch?


Nu ben ik benieuwd, vind jij jezelf een ondernemend type?

Laat het weten in de reacties!


#ondernemer #ondernemerschap #ondernemers #vrouwelijkeondernemers #vrouwelijkeondernemer #creatieveondernemers #startendeondernemer #kleineondernemer #zelfstandigondernemer #ondernemerstip #jongeondernemers #business #onlinebusiness #businesstip #ondernemen #ondernemendevrouwen #socialmediamarketing #socialmedia #socialmediamarketingtips #socialmediaagency #mediasocial #socialgrowthmedia #zzper #instatips #youngentrepreneurs

22 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven